Type Here to Get Search Results !

AP 5th Class English Textbook Solutions – 1 Mallika Goes to School (2026-27)

0

Mallika Goes to School!

1
Unit
Let us Interact
Activity
1
Look at the picture and answer the following questions.
  1. What do you see in the picture?
    Ans:
    I see children going to school happily. A little girl is sitting near her house and watching them. Other children are talking to her on their way to school.
  2. Do the children in the picture seem to be happy? Why?
    Ans:
    Yes. The children seem to be happy because they are going to school together and are excited to learn new things.
  3. Why couldn't the little girl in the picture go to school?
    Ans:
    The little girl could not go to school because she was differently-abled and the road to the school was difficult for her.
  4. Do you know of the children of your age who do not go to school? Why can't they go to school?
    Ans:
    Yes. Some children cannot go to school because of poverty, disability, family problems, or lack of proper facilities.
Blossoms - 5 59 www.meebadi.in
Activity
2
Answer the following questions.
  1. Why did Mallika want to go to school?
    Ans:
    Mallika wanted to go to school because she wished to learn, read books, and study like the other children.
  2. Why was it difficult for Mallika to go to school?
    Ans:
    It was difficult because she was differently-abled and there was no proper road or wheelchair to reach the school.
  3. How did Mallika finally go to school?
    Ans:
    Her friends and elders helped her by carrying her safely to the school.
  4. How did the teachers and children welcome Mallika?
    Ans:
    They welcomed her warmly with love, care, and kindness.
  5. What lesson do you learn from this story?
    Ans:
    We should help everyone and ensure that every child gets an opportunity to study.
  6. What will you do if you find a child unable to attend school?
    Ans:
    I will help the child, encourage them to join school, and seek support from elders and teachers.
Blossoms - 5 77 www.meebadi.in
II. Fill in the blanks with the suitable words given in the hint box.
education excited weave narrow wheelchair
  1. Mallika was so __________ that she couldn’t sleep after dawn.
    Ans:
    excited
  2. The way to the school is __________, rocky and uneven.
    Ans:
    narrow
  3. Mallika can __________ a variety of cane baskets.
    Ans:
    weave
  4. Mallika uses a __________ to move around.
    Ans:
    wheelchair
  5. Children have the right to get __________.
    Ans:
    education
Activity
3
Choose the correct meaning of the underlined word in the given context.
  1. 1. She was so excited that she couldn’t sleep after dawn. (A)
    A) very happy B) very angry C) very calm
  2. 2. The way to the school is narrow, rocky and uneven. (B)
    A) wide B) not wide C) broad
  3. 3. Her Naanna always consoled her. (A)
    A) comforted B) scolded C) hated
  4. 4. “But, would you like to come to school if possible?” he insisted. (A)
    A) said firmly B) asked C) enquired
Blossoms - 5 64 www.meebadi.in
  1. 5. The next day, he assembled the Parents’ Committee. (C)
    a) dispersed b) went c) brought together
  2. 6. The village Panchayat contributed by laying a good road. (B)
    a) wanted b) assisted c) liked
  3. 7. I never dreamt I would see a day like this. (A)
    a) imagined b) slept c) saw
Blossoms - 5 65 www.meebadi.in
Activity
4
I. Let's identify and underline the compound words in the given sentences.
  1. I have many books on my bookshelf.
  2. The firemen put out the fire.
  3. We wear a raincoat in the rainy season.
  4. I got sunglasses as a birthday gift.
  5. It is very important to have breakfast in the morning.
II. Read the story again and write down any five compound words.
1. classroom
2. foothills
3. anyone
4. sunflower
5. handbag
Activity
5
Identify and underline the Collective Nouns in the following sentences.
  1. An army of soldiers is marching at the parade.
  2. She distributed a pack of sweets on her birthday.
  3. A school of fish swims together.
  4. My mother gave me a bunch of grapes.
Blossoms - 5 66 www.meebadi.in
Identify and underline the Collective Nouns in the following sentences.
  1. We watched a galaxy of stars last yesterday.
  2. A flock of birds flew over the playground.
  3. A herd of cows are grazing in the fields now.
  4. A swarm of bees attacked the villagers.
  5. A band of musicians played the music beautifully.
  6. A team of players arrived at the stadium last evening.
Blossoms - 5 67 www.meebadi.in
Activity
6
I. Fill in the blanks with the present form of the verbs given in the brackets.
  1. Mallika __________ beautiful pictures. (paint)
    Ans:
    paints
  2. Her parents always __________ her. (console)
    Ans:
    console
  3. Ranga __________ Mallika to reach school. (help)
    Ans:
    helps
  4. Revathi __________ her homework after school hours. (do)
    Ans:
    does
  5. We __________ after completion of our homework. (play)
    Ans:
    play
II. Fill in the blanks with 'don't' or 'doesn't'.
  1. My friend __________ speak Urdu.
    Ans:
    doesn't
  2. My father __________ go to market.
    Ans:
    doesn't
  3. Our dog __________ eat meat.
    Ans:
    doesn't
  4. I __________ use a mobile phone.
    Ans:
    don't
  5. We __________ like junk food.
    Ans:
    don't
Blossoms - 5 68 www.meebadi.in
Let us Write
Activity
7
I. Choose and put the apostrophe ( ’ ) in an appropriate place to abridge the expression and say aloud. One is done for you.
Can't I've I'll We're Let's You're I'd That's Don't Couldn't
  1. You are = You're
  2. Let us = Let's
  3. Do not = Don't
  4. I will = I'll
  5. Can not = Can't
  6. Could not = Couldn't
  7. We are = We're
  8. I have = I've
  9. That is = That's
II. Add an apostrophe at the right place in the given sentences.
  1. My friend's bat is broken.
  2. Its handle is broken into pieces.
  3. Today we're going to play kabaddi.
  4. It's a short walk from my school to the playground.
  5. There is a signboard at the entrance that reads, 'Children's Playground'.
Blossoms - 5 70 www.meebadi.in
Activity
8
I. Now, answer the following questions.
  1. What is the name of the school shown in the poster?
    Ans:
    Mandal Parishad Primary School, Annavaram.
  2. List any three free facilities provided by the school.
    Ans:
    Free Education, Free Uniforms and Free Mid Day Meal.
  3. What is the slogan mentioned in the poster?
    Ans:
    Knowledge is Power.
  4. What kind of learning methods are followed in the school?
    Ans:
    Interactive Learning, Individual Attention, Activity Based Learning and Group/Peer Learning.
  5. Who should be contacted for admission?
    Ans:
    The Headmaster, MPPS Annavaram.
II. Now, work in groups. Prepare a poster on 'Hand Wash Programme'.

HAND WASH PROGRAMME

Clean Hands are Safe Hands


📅 Date : 15 October

🕘 Time : 10:00 A.M.

📍 Venue : School Campus


  • Wet your hands.
  • Apply soap.
  • Rub your hands for 20 seconds.
  • Wash with clean water.
  • Dry your hands with a clean towel.

Headmaster
MPPS Annavaram

Blossoms - 5 72 www.meebadi.in
Activity
9
Now, write a letter to your class teacher, asking leave for two days, as you have to attend a marriage function.

A Letter Applying for Leave

24.07.2026,
Annavaram.

To
The Class Teacher,
V Class,
M.P.P. School,
Annavaram.

Sir / Madam,

As I have to attend a marriage function in my family, I am unable to attend school for two days. Kindly grant me leave from 25.07.2026 to 26.07.2026. I shall be grateful for your kind consideration.

Thanking you.

Yours obediently,
ABC
Roll No: _______
Class V
Blossoms - 5 73 www.meebadi.in
Let us Listen and Respond
Activity
10
Group Discussion
  1. At last, Mallika could reach school. Imagine, how her schooling could be?
    Ans:
    Mallika would happily attend school, learn new things, make friends and achieve success in her studies.
  2. Do you have a ramp in your school? If not, how would you make it possible?
    Ans:
    Yes. If there is no ramp, we should request the school authorities to build one for differently-abled children.
  3. While you are playing, a differently-abled boy comes to you. How would you include him in your play?
    Ans:
    I would welcome him, choose a suitable game and make sure everyone plays together happily.
  4. While you are travelling in a bus, you see a woman standing with a kid in her arms. Can you do something to help her?
    Ans:
    Yes. I would offer my seat and help her safely during the journey.
Blossoms - 5 74 www.meebadi.in
Let us Explore
Activity
11
In this story, Mallika is good at painting and weaving baskets. Now, complete the project work following the instructions given.

Project Work: Visiting an Artisan Nearby

S.No Name of the Artisan's
Type of Work
Materials / Tools Used From where they procure the raw material What I Learned from the Visit
1 Potter
Making clay pots, lamps and vessels.
Clay, water, potter's wheel, wooden tools, thread and kiln. Clay is collected from nearby fields or river banks. Water is taken from wells and ponds. I learned how clay is shaped on the wheel, dried in the sun and baked in a kiln to make strong pots.
2 Basket Maker
Weaving baskets and household items.
Bamboo, cane, knife, measuring tape and thread. Bamboo and cane are brought from forests, farms and local markets. I learned that weaving baskets requires patience, skill and creativity. Handmade baskets are useful and eco-friendly.
Blossoms - 5 75 www.meebadi.in
Let us Practise
  1. Which of the following is a compound word? (D)
    A) student B) class C) book D) blackboard
  2. Select the suitable collective noun to fill in the blank.
    A __________ of keys was lying on the teacher's table.
    (C)
    A) tribe B) flock C) bunch D) troop
  3. Choose the correct meaning for the underlined word.
    The teacher was astonished by the student's quick answer.
    (C)
    A) more laughed B) more smiled C) more surprised D) more scolded
  4. Identify the correct opposite word for the underlined word.
    The small village is located in the foothills, while the temple stands on the ______.
    (B)
    A) headhills B) hilltops C) neckhills D) waisthills
  5. Choose the suitable word to fill in the blank.
    This machine __________ work properly without electricity.
    (B)
    A) isn't B) doesn't C) don't D) didn't
  6. Identify the correctly used apostrophe.
    My sister is studying in ______ high school.
    (B)
    A) girls' B) girl's C) girl'ls D) gi'rls
7. Match the following.
A B
1. Compound word → B B. sunflower
2. Collective Noun → D D. committee
3. Present form of verb → A A. console
4. Negative form of verb → C C. don't play
8. How did Mallika's parents encourage her despite her disability?
Ans: Mallika's parents encouraged her by supporting her, appreciating her talents, and motivating her to continue learning and never lose hope.
9. Why did the headmaster agree with Ranga's idea immediately?
Ans: The headmaster believed that every child has the right to education and wanted to help Mallika attend school.
Blossoms - 5 76 www.meebadi.in
Let us Practise
10. Fill in the blanks with suitable verbs given in the brackets.
( consoled, assembled, dreamt, contributed )
The villagers assembled in the school hall and contributed whatever they could to help the family that had lost their home. The elders consoled them with kind words. That night, the family dreamt of rebuilding their house and starting life anew with hope and courage.
11. Read the following passage and answer the questions.
Two days later, there was a great excitement at the school. It was Saturday, a 'No Bag Day'. The teachers along with the students picked up all the stones and pulled out all the weeds using spades and hoes. The village Panchayat contributed by laying a good road. Everyone wanted Mallika to come to school.
  1. Which day was declared as 'No Bag Day'?
    Ans:
    Saturday.
  2. How did the village Panchayat help the school?
    Ans:
    It helped by laying a good road.
  1. Which of the following tools were used to remove weeds? (C)
    A) knives and forks B) sticks and ropes C) spades and hoes D) pens and books
  2. What work did the teachers and students do together? (C)
    A) Cleaned classrooms B) Decorated the school C) Removed stones and weeds D) Planted trees
  1. Prepare a poster on "Mega Parents' Meeting".
    Ans:
    Prepare a colourful poster with the title "Mega Parents' Meeting", date, time, venue and invitation to all parents.
  2. Write a leave letter to your class teacher requesting four days leave.
    Ans:
    Write a polite leave letter mentioning the reason, dates of leave and request for permission.
  3. If a child in your village faces a similar problem, how would you help him or her attend school?
    Ans:
    I would help the child, inform the teachers and elders, and make sure proper facilities are provided.
  4. How can a school use a "No Bag Day" to help the community like in the lesson?
    Ans:
    The school can organize cleanliness drives, tree plantation and community service activities.
  5. Do you think Ranga did the right thing by approaching the headmaster? Give reasons.
    Ans:
    Yes. He cared for Mallika and helped her get the opportunity to attend school.
  6. Was the school's decision to involve parents and villagers effective? Why or why not?
    Ans:
    Yes. Working together solved Mallika's problem and helped her reach school safely.
Blossoms - 5 77 www.meebadi.in

కామెంట్‌ను పోస్ట్ చేయండి

0 కామెంట్‌లు

Top Post Ad

Bottom Post Ad

Show ad in Posts/Pages