Type Here to Get Search Results !

AP 3rd Class EVS Textbook Solutions – 4 Our Body (2026-27)

0
4
Our Body

PART - 1
Questions and Answers Inside the Lesson
Questions and Answers - Page 212
  • 1. What parts do you look at when you see your face in the mirror? (Page 212)
    Answer: We look at our eyes, ears, nose, mouth, hair and other parts of our face.
  • 2. Can you name some parts of your body? (Page 212)
    Answer: Head, eyes, ears, nose, mouth, neck, hands, fingers, stomach, legs, feet and toes.
  • 3. Observe the picture. Can you tell the importance of these parts? (Page 212)
    Answer: Different body parts help us to do different things. For example, our eyes help us to see, our ears help us to hear, our nose helps us to smell, our mouth helps us to eat and talk, our hands help us to work and our legs help us to walk and run.
  • 4. Identify the body parts involved in each action and say it aloud. (Page 212)
    Answer:
    1. Reading – Eyes, hands and fingers.
    2. Eating – Mouth, teeth, tongue and hands.
    3. Celebrating / clapping – Hands and fingers.
Functions of Body Parts
  • 5. What are these children doing? (Page 214)
    Answer: The children are walking, running and playing with a ball.
  • 6. How do you clap? (Page 214)
    Answer: We clap by bringing our two hands together.
  • 7. What activities can we do with our hands? (Page 214)
    Answer: We can write, eat and play with our hands.
  • 8. What activities can we do with our legs? (Page 214)
    Answer: We can walk and run with our legs.
  • Activity-1: Name the parts that help us to. (Page 214)
    Answers:
    1. Watch T.V. – Eyes
    2. Listen to music – Ears
    3. Sing songs – Mouth
    4. Smell flowers – Nose
    5. Taste chocolates – Tongue
    6. Draw a picture – Hands
    7. Kick the ball – Legs
Sense Organs
  • 9. How did Ravi know that the ball was yellow and round? (Page 216)
    Answer: Ravi knew it by seeing the ball with his eyes.
  • 10. What helped Siri to know the sound of the bell? (Page 216)
    Answer: Siri used her ears to hear the sound of the bell.
  • 11. What helped Venkat to smell the flower? (Page 216)
    Answer: Venkat used his nose to smell the flower.
  • 12. How did Anu know the taste of the chocolate? (Page 216)
    Answer: Anu knew the taste of the chocolate by tasting it with her tongue.
  • 13. How did Indu feel that the soft toy was soft? (Page 216)
    Answer: Indu felt that the soft toy was soft by touching it with her skin.
  • Activity-2: Let us play a fun game. (Page 216)
    Answer: Blindfold a friend and ask them to identify flowers, a bell, a sweet, a book, a pencil, cotton and wool using touch, sound, taste or smell.
Important Answer: The five sense organs are the eyes, ears, nose, tongue and skin. They help us learn about our surroundings through sight, hearing, smell, taste and touch.
Healthy Body
  • 14. Can we ride a bicycle only with our legs? What other body parts are involved in cycling? (Page 218)
    Answer: No. We cannot ride a bicycle only with our legs. We use different body parts together while cycling.
  • 15. What should we do to keep our body healthy? (Page 218)
    Answer: We should keep our body clean, eat healthy food and eat plenty of vegetables and fruits.
  • 16. Who are called differently abled persons or Divyang? (Page 218)
    Answer: People who cannot walk without support, cannot see, cannot talk or cannot hear sounds are called differently abled persons or Divyang.
  • 17. What are Children with Special Needs (CWSN)? (Page 218)
    Answer: Children who have difficulties such as not being able to see, walk, talk or hear are called Children with Special Needs (CWSN).
Good Habits - Hand Washing
  • 18. Do you know how to wash your hands? (Page 220)
    Answer: Yes. We should take some soap and wash our hands properly as shown in the textbook and make handwashing a regular practice.
  • 19. What may happen if you do not wash your hands before and after food? (Page 220)
    Answer: We may fall sick if we do not wash our hands before and after food.
Steps of Hand Washing:
1. Palm to palm
2. Between fingers
3. Back of hands
4. Base of thumbs
5. Back of fingers
6. Fingernails
7. Wrists
8. Rinse and wipe dry
Good Touch and Bad Touch
  • 20. What are private parts? (Page 222)
    Answer: Some body parts like the chest, between the legs and bottoms are called private parts because no one should see or touch them. A parent may help a small child with bathing or cleaning when needed.
  • 21. What is good touch? (Page 222)
    Answer: Good touch is a touch that cares for us or makes us feel safe. Examples include hugging, kissing on the head and cheeks by father, shaking hands and putting hands on the shoulder by friends.
  • 22. What is bad touch? (Page 222)
    Answer: Bad touch is a touch that makes us feel sad, angry, scared or confused. If anyone touches our private parts, it is called bad touch because it makes us uncomfortable.
  • 23. What should we do if someone touches our private parts and makes us uncomfortable? (Page 224)
    Answer:
    1. Scream “STOP!”
    2. Run away from that place.
    3. Tell a trusted adult about it and get help.
  • 24. Should we feel bad for informing someone about bad touch? (Page 224)
    Answer: No. We should not feel bad. It is not our fault. We should immediately inform our parents or a trusted adult.
PART - B
End-of-Lesson Questions and Answers
Improve Your Learning - Page 228
  • 1. Name any two parts of the body. (Page 228)
    Answer: Eyes and hands.
  • 2. Which sense organ helps us to see? (Page 228)
    Answer: The eyes help us to see.
  • 3. Who are called differently abled persons? (Page 228)
    Answer: People who cannot walk without support, cannot see, cannot talk or cannot hear sounds are called differently abled persons or Divyang.
  • 4. Which part of the body helps us to hear sounds? (Page 228)
    Answer: The ears help us to hear sounds.
  • 5. Explain what a healthy body means. (Page 228)
    Answer: A healthy body means keeping our body clean, eating healthy food and eating plenty of vegetables and fruits to stay strong and healthy.
  • 6. Why should we wash hands before eating? (Page 228)
    Answer: We should wash our hands before eating to keep them clean and to prevent illness.
  • 7. What is the difference between good touch and bad touch? (Page 228)
    Answer: Good touch is a touch that cares for us or makes us feel safe. Bad touch is a touch that makes us feel sad, angry, scared or confused.
  • 8. Rishi’s mother is cooking delicious pulihora. Rishi smells the food and knows that it is pulihora. Which sense organ helps Rishi to smell the pulihora? (Page 228) ( C )
    A) Eyes
    B) Skin
    C) Nose
    D) Tongue
    Answer: C) Nose
  • 9. You played outside and came home. What should you do before eating food? (Page 228) ( B )
    A) Watch TV
    B) Wash hands
    C) Sleep
    D) Play more
    Answer: B) Wash hands
  • 10. Look at the habits below. Circle the healthy habits. (Page 228)
    Brushing teeth twice a day
    Eating uncovered food
    Washing hands
    Playing in dirty water
    Answer:
    ✓ Brushing teeth twice a day
    ✓ Washing hands
Questions and Answers - Page 230
  • 11. Match the following. (Page 230)
    1. Eyes
    ( C )
    A. Hearing
    2. Nose
    ( B )
    B. Smelling
    3. Tongue
    ( D )
    C. Seeing
    4. Ears
    ( A )
    D. Tasting
    Answer: Eyes – Seeing; Nose – Smelling; Tongue – Tasting; Ears – Hearing.
  • 12. One boy likes to brush his teeth, but another boy does not. Who will have healthier teeth? Why? (Page 230)
    Answer: The boy who brushes his teeth will have healthier teeth because brushing helps keep the teeth clean.
  • 13. A stranger tries to touch you in a way that makes you uncomfortable. What should you do first? (Page 230) ( B )
    A) Keep quiet
    B) Say ‘NO’ loudly
    C) Go with the stranger
    D) Hide
    Answer: B) Say ‘NO’ loudly
  • 14. Is it good or bad to skip bathing for many days? Explain your answer. (Page 230)
    Answer: It is bad to skip bathing for many days. We should keep our body clean and follow good habits to stay healthy.
  • 15. Draw and label any two sense organs and write one use for each. (Page 230)
    Answer:
    1. Eyes – They help us to see.
    2. Ears – They help us to hear sounds.

    Draw and label the eyes and ears neatly.

కామెంట్‌ను పోస్ట్ చేయండి

0 కామెంట్‌లు

Top Post Ad

Bottom Post Ad

Show ad in Posts/Pages